Dnes to už nie je len trend prichádzajúci spoza Atlantiku, ale bežná súčasť modernej svadby. Družičky nie sú len peknou okrasou svadobného dňa, ale aj užitočnou výpomocou pri jeho prípravách. Vďaka spolupráci s Mariee design a vašim odpovediam v Ankete o družičkách sa mi podarilo pozbierať zaujímavé informácie, ktoré sú založené na vašich vlastných skúsenostiach. No keďže som aj sama už družičkou nie raz bola, tak Vám ponúkam aj pohľad z prvej ruky. Keď sa neviete rozhodnúť, či družičky chcete alebo už ste rozhodnuté, ale chcete vedieť viac, čítajte ďalej.

Z histórie:

Photo credits: Oleš Cheresko

V minulosti bolo zvykom, priam až zásadou, že družičky boli vyberané len zo slobodných dievčat, ktoré už ale mali vek na vydaj. Mohla to byť nielen sestra, sesternica, ale aj blízka priateľka. Avšak počet bolo vhodné vždy prispôsobiť zámožnosti oboch rodín. Hoci všeobecne ľudia považujú túto tradíciu za jeden z „amerických výmyslov“, tento zvyk sa vyvinul ešte za čias Rímskej ríše. Rímske právo hovorilo, že na to, aby sa dvaja ľudia mohli zosobášiť, museli mať 10 svedkov, odetých do podobných odevov ako nevesta a ženích, aby odohnali zlých duchov. A tak je možné usúdiť, že zvyk odievať družičky do pekných, rovnako zladených šiat pochádza ešte z týchto čias.
Prvým vodítkom by mala byť svadba samotná. Aká bude veľká? Kde sa bude konať a koľko bude hostí? Pri veľkej svadbe vyzerá väčší počet družičiek dobre. Pokiaľ máte svadbu menšiu, aj počet družičiek by mal byť menší. Najčastejšie sa počet družičiek pohybuje niekde medzi 1-3. Z toho často jedna býva aj svedkom nevesty.

Výber družičiek:

Keď už sa dostanete za fázu rozhodovania sa o tom, či družičky budete mať, treba prejsť fázou uváženého zvažovania koľko družičiek budete mať a koho vyberiete.

A koho si vybrať? Tu neexistuje nijaké pravidlo, ktorého by ste sa museli držať. Voľba družičiek je čisto na vás. Nevesty často zhŕňajú do výberu svoje sestry, prípadne sesternice, ale takisto aj rodinu zo ženíchovej strany. Najčastejšie však ide o najbližšie kamarátky. Nemusíme si hovoriť, že ide najmä o vzťahy. Hlas srdca vám aj pri výbere družičky určite napovie. Ako ukázala aj anketa, nevesty si volia družičky na základe vzťahov k jednotlivým osobám. Zvyčajne ide o najbližšie priateľky, ktoré vedia o neveste všetko, poznajú sa dlhé roky a je na ne spoľahnutie.

Myslím, že mnoho neviest ale zabúda na fakt, že družičky by mali mať aj družbov, aby to bolo na oboch stranách vyrovnané. Preto pri rozhodovaní sa o tom, koho zvolíte a koľko ich bude, by nemal chýbať ani budúci ženích a pokiaľ to ide, mal by počet svojich družbov zladiť s počtom družičiek.

Ó, šaty, utkané z jahodovej peny…

Družičky sú vybrané, ale čo s nimi? Aké sú vaše predstavy? Budú mať šaty dlhé alebo krátke? Všetky rovnaké alebo každá iné? Jedna farba, viac odtieňov? Dilema.

Ak máte o svojej svadbe úplne jasnú predstavu, tak určite aj predstava o družičkách je jasná. Väčšina neviest ladí farbu a typ šiat družičiek k téme svadby. To je za hranicami úplne samozrejmá vec a u nás stále viac obľúbená. Koho nepoteší pohľad na krásne zladené dievčatá, ktoré dopĺňajú nielen nevestu, ale celú svadbu? Hostia takýto detail jednoznačne ocenia, lebo vidia, že ste dbali pri príprave aj na úplné maličkosti.
Takisto, ak od družičiek chcete, aby si šaty na svadbu kupovali samé, mali by ste im ponechať viac slobody pri rozhodovaní, čo si oblečú, a nenútiť ich do rovnakých, drahých a prípadne neskôr už nevyužiteľných šiat. Dlhé šaty pristanú vysokým dievčatám, ale nižšie družičky by mohli vyzerať hlúpo. Každá sme iná a každej z nás pristane niečo iné, preto je múdre zvážiť možnosť rôznych strihov šiat pre jednotlivé družičky.Ak vaša predstava jasná nie je, nezúfajte. Sadnite si so svojimi družičkami a debatujte. O farbách, ktoré sa vám páčia, a ktoré sa páčia im. Hľadajte inšpiráciu (ako na to, si môžte prečítať tu). A komunikujte. Toto zlaté pravidlo platí vždy a všade a príprava svadby nie je žiadnou výnimkou. Vy poznáte svoje družičky najlepšie a preto by ste mali vedieť, čo od nich môžte očakávať. Ak sú ochotné a prispôsobivé, budú súhlasiť aj s ružovými šatami, hoci v bežnom živote by sa k tomuto odtieňu nepriblížili nikdy. Je dôležité nájsť takú cestu, kde budete spokojné aj vy, ale aj vaše družičky. Určite nechcete, aby sa počas vášho veľkého dňa cítili nepríjemne a neisto, lebo ste od nich chceli, aby si obliekli minišaty, hoci ony sa na to necítia.

Ako ich zamestnať?

Od družičiek môžete očakávať pomoc snáď vo všetkom o čo ich požiadate. Určite sa na ne môžete spoľahnúť v deň svadby a rozdeliť im rôzne úlohy ako usádzanie hostí pri obrade, zbieranie kytíc, zábavný program na hostine a podobne. Takisto je samozrejmé, že vám budú poruke, keď bude treba vypnúť vlečku, prepudrovať nos alebo ísť na WC 😉

Ale družičky môžte zapojiť do práce ešte aj oveľa skôr:

  1. Vezmite ich na lov svadobných šiat. Ich názory a postrehy môžu byť pre vás veľmi užitočné.
  2. Dajte im drobné úlohy, ktorými odľahčíte seba: rozoslanie svadobných oznámení, nákup výzdoby alebo darčekov pre hostí, zabezpečenie kvetov. To všetko vám môže ušetriť hromadu nervov a času.
  3. Nechajte sa prekvapiť na rozlúčke so slobodou. Všetko by malo byť v réžii hlavnej družičky, prípadne vášho svedka. Určite sa dopredu zverte niekomu s vašou predstavou, ale celé to nechajte na ne. Vy si to len riadne užite.
  4. Fotografie. Majte krásnu spomienku na tento deň aj spolu s vašimi najbližšími priateľkami. Zavolajte ich aj na fotenie. Originálne, vtipné a nevšedné fotografie s družičkami a družbami sú veľkým trendom a krásnou pamiatkou.

Ak ste vydržali až do konca tohto dlhšieho príspevku, tak ďakujem. Ak sa vám zdal zaujímavý, tak ho neváhajte zdielať na svojich sociálnych sieťach a kliknite na +1.Na záver už len treba dodať, že byť družičkou je rovnako pocta ako aj určitá zodpovednosť. Preto milé nevesty, nezabúdajte, že vaše družičky sa takisto z niečoho môžu ocitnúť v strese, ale budú sa snažiť, byť vám oporou a pomôcť vám so všetkým, čo bude treba.

S láskou
Marina